Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 dolog, amiben fejleszti gyermekedet a kirakójáték

2020. 12. 01. 09:48:56
10 dolog, amiben fejleszti gyermekedet a kirakójáték

 

Manapság kevés hobbit űzünk képernyő- vagy technológiamentesen. Szerencsére az olvasás egy ezek közül a kivételek közül – és bizony a puzzle is ilyen. Az 1700-as évek óta léteznek kirakós játékok –  nem véletlenül

Kutatások igazolják, hogy a kirakós játékok hosszú távon is jótékony hatással vannak a gyermek fejlődésére, egyben a gyerekek és felnőttek egészségét és jóllétét is támogatja.

Hogy lásd, mennyire népszerű a puzzle játék, elárulom, hogy Bill Gates, Stephen King, Erzsébet királynő is szenvedélyes puzzle-játékos.

 

Íme, 10 dolog, amiből megtudod, miért fantasztikus játék a puzzle

 

 

1. Fejleszti a finommotorikát

A kirakójáték segít fejleszteni, finomítani a gyerekek finommotorikáját. Ahhoz, hogy játszani tudjanak a kirakós darabjaival, fel kell emelniük a kis részeket, tartaniuk kell a kezükben, majd pontosan be kell illeszteniük az adott helyre. Ez kifinomult finommotorikai képességet igényel. Természetesen korhoz igazodó puzzle-méretekkel.

 

2. Fejleszti a szem-kéz koordinációt

Szükséges az ismételt próbálgatások, hibázások megtapasztalása a játék során ahhoz, hogy az egyes darabok helyét a gyerekek megtalálják. Ha egy darab nem illik az adott helyre, akkor egy másikat kell felvenni és újból illeszteni. 

 

 

3. Fejleszti a problémamegoldó képességet és a logikát

Egy teljes képet kirakni csak úgy lehet, hogy minden darab a helyére kerül. Ehhez komoly taktikai készségre, átgondolásra, kritikai gondolkozásra, érvelésre és problémamegoldó képességre van szükség. Ezek pedig nagyon fontos szerepet játszanak a felnőtt életben.

A gyerekek a játék során megtapasztalják, hogy egyre kevesebb idő szükséges ahhoz, hogy egy-egy új puzzle-képet kirakjanak, ez idő alatt kialakul bennük egy séma, ami alapján legközelebb elkezdik a játékot. Előválogatják a darabokat, szokásukká válik, hogy fent, lent vagy éppen oldalt kezdik meg a darabok összeillesztését. Ehhez mind a fenti készségekre van szükség.

 

4. Fejleszti a térérzéket

Klinikai kutatások bizonyították*, hogy a kirakójáték darabjainak egy-egy nagyobb képbe illesztése által a gyerekek mozgás-, mélység- és távolságérzékelése is fejlődik. A neurológusok ezt térérzékelésnek nevezik.

 

 

Ez a tevékenység fantasztikusan fejleszti a szem-kéz koordinációt

 

5. Kognitív képességek fejlődését segíti

Kirakójátékot rengeteg témában találunk. Az Okoskönyv kínálatában is szerepel térképes, állatos, böngésző, Naprendszer, Tündérmese vagy éppen a periódusos táblázatot ábrázoló puzzle + könyv szett. A puzzle kiváló lehetőséget ad arra, hogy különböző témák iránt felkeltsük gyermekünk érdeklődését, vagy megtanítsunk számukra érdekes tényeket. Ezt a folyamatot tudatalatti vagy játékos tanulásnak nevezzük.

 

6. Fejleszti a memóriát és a figyelmet

A kirakójáték különösen jó abban, hogy az agyunkat arra kényszerítse, erősítse meg a két agyfélteke közötti kapcsolatokat, miáltal javítja a rövid távú memóriát. Kutatások bizonyítják**, hogy a rendszeres kirakójátékkal való időtöltés csökkenti bizonyos mentális betegségek előfordulását, az emlékezőtehetség csökkenését vagy a demenciát életünk későbbi szakaszában. Szintén a puzzle mellett szól, hogy segíti gyermekünket abban, hogy hosszú időn keresztül egy dologra összpontosítson, ami fejleszti a türelmet és a kitartást.

 

7. Javítja az önbecsülést

„Megcsináltam!” Egy kirakós kép befejezése, elkészülte a gyerekeknek megadja az elégedettség érzését és, hogy büszkék legyenek önmagukra. Kiváló módja az önbizalom növelésnek, ami magabiztossá teszi őket nagyobb feladatok elvégzésében is és a pozitív gondolkozásban.

 

8. Segít fejleszteni a csapatmunkában való részvételt

Amikor a család együtt játszik, egy képet közösen raknak ki, vagy éppen a gyermek a barátaival kezd bele a kirakós játékba, nagyon hasznos készségeket gyakorol, mint a kommunikáció, a megosztás, felváltva dolgozás, feladatkiosztás és segítségnyújtás a csoporttagok részére.

 

 

Szuper és hasznos karácsonyi ajándék a gyerekek számára!

 

9. Meditatív előnyei vannak

Amikor a gyerekek kirakóval játszanak, teljes figyelmükkel a játék felé fordulnak, a játékra fókuszálnak. Ahogy a megfelelő színek, formák után kutatnak, teljesen megfeledkeznek az őket éppen érintő problémákról és aggodalmakról, ami nyugodttá teszi őket, csökkenti a félelemérzetüket és javítja jóllétüket.

 

10. Végül, de nem utolsósorban: szórakoztató!

A gyerekek minden korosztálya szereti a kirakót, sőt még a felnőttek is. Nem csak esős vagy téli napokra, de az év bármelyik szakában élvezzük a puzzle nyújtotta kikapcsolódást, együttlétet. A puzzle órákig, napokig szórakoztatja az egész családot.

 

Gyere és nézz körül az Okoskönyv áruházunkban, és válassz egyet az érdeklődéseteknek megfelelően!

 

#okoskonyv #Jigsaw Usborne #humanbody #emberitest #puzzle #finommotorika #szemkézkoordináció #csapatmunka 

 

(*) Stella M. Rowley, Korai puzzle játék (Early Puzzle Play), Chicago-i Egyetem Pszichológia szakának Nemzeti Gyermek Egészségügyi Intézete

(**) Ulmi Egyetem Pszichológia és Pedagógia szak, Németország, Nemzeti Egészségügyi Intézet

Tartalomhoz tartozó címkék: okoskönyv